ADHD ja kodin järjestys

28.11.2021

Olen viime aikoina kuullut asiakkailta heti alkuun että heillä on haasteita järjestyksessä kun on tuo ADHD. Joko diagnoosilla tai ilman. ADHD on siis aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö.

Mitä haasteita ADHD tuo kodin ja arjen järjestykseen?

Itsellä on paljon kokemusta aiheesta. Omakohtaista, perheen sisältä sekä myös usean asiakkaan kanssa.

ADHD:n järjestämiseen liittyviä keskeisimpiä oireita on mm.

  • keskittymisvaikeudet
  • vaikeus noudattaa ohjeita ja saattaa tehtävä loppuun
  • vaikeus suunnitella toimintaansa
  • tavaroiden hukkaaminen
  • ärsykkeistä häiriintyminen
  • asioiden unohtaminen
  • malttamattomuus
  • aloitekyvyttömyys
  • suunnittelemattomuus
  • toiminnan lopettamisen tai vaihtamisen vaikeus

Nämä tulevat esille käytännössä usein siinä että ideoita kodin järjestämiseen ja sisustamiseen tulee paljon. Ylikierroksilla käyvät aivot keksivät koko ajan uusia, hyviä ideoita. Kuitenkin tekemiseen tarttuminen on hankalaa ja varsinkin tehtävien loppuun saattaminen on todella vaikeaa.

Eli hyvänä esimerkkinä on vaikka ajatus raivata ja järjestää vaatekaappi. Aloitetaan tyhjentämällä vaatekaappi kokonaan esimerkiksi sängyn päälle. Seuraavaksi aloitetaan vaatteiden läpi käyminen ja kaappiin palauttaminen. Pois lähtevät vaatteet kerääntyvät lattialle kasaan. Puolessa välissä kasaa innostus katoaa, ja syntyy ajatus tehdä jotain muuta. Lopputuloksena illalla olet menossa nukkumaan, sänky kuitenkin täynnä vaatteita. Lopulta vaatteet sängyltä tungetaan kaappiin tai siirretään lattialle pinoon. Lopputuloksena lattialla pyörii ainakin poislähtevien vaatteiden kasa seuraavat viikot. Lisäksi vaatekaappi on entistä pahemmassa kunnossa, kun aloittaessa.

Toisena esimerkkinä on raivata vaatehuone. Aloitetaan tyhjentämällä vaatehuoneen tavarat lattioille ympäri asuntoa. Välillä löydetään kadoksissa ollut tavara, jota jäädään tutkimaan ja lukemaan. Tai sitten keksitään, että löydetty tavara kuuluu vaikka keittiöön ja lähdetään viemään sinne. Keittiössä tavaralle ei löydy paikkaa. Mutta tulee mieleen, että jos muutaman kaapin järjestää, saa sinne tilaa. Puretaan keittiön kaappien sisältö pöydälle, asetellaan osa tavaroista kaappiin. Sitten loppuu jo kiinnostus. Loppujen lopuksi koko asunto on sekaisin. Epämääräisiä kasoja on joka nurkassa. Muutaman viikko menee asuessa kuin kaatopaikalla. Lopulta pakon edessä, vaikka vieraiden saapuessa, otetaan kaikki ylimääräiset tavarat ja nostellaan ne vaatehuoneeseen.

Lisäksi ADHD-aivot tuottavat jatkuvasti "hyviä" ideoita. Tavaroissa näkee mahdollisuuksia, jos niitä vähän uudistaa. Lisäksi jos on taipuvainen käsitöihin tai askarteluun, näitä tavaroita kertyy valtavasti. Askarteluhetket kuitenkin päätyvät aina kesken ja jälkeen jää kova sotku. Ainakaan tavarat eivät palaudu paikkaansa.

Miten selvitä kodin järjestämisestä ADHD:n kanssa?

Itse järjestämistyö vaatii paljon ponnisteluja, jos keskittymiskyky on heikkoa. Kehotan aina ottamaan pieniä palasia kerrallaan ja keskittyä vain yhteen tilaan tai tavaralajiin.

Kannattaa pienenkin urakan jälkeen palauttaa tavarat paikalleen sekä lajitella valmiiksi pois lähtevät.

Ajatuksena kannattaa pitää, että järjestelyurakka on valmis vasta, kun tavarat ovat taas paikallaan.

Hyvänä vinkkinä on ottaa avuksi kaveri tai muu tuki. Joku joka tsemppaa tekemään työn loppuun. Jos lähipiiristä ei löydy sopivaa apulaista, voit ottaa avuksesi vaikka ammattilaisen. Suomen koulutetut ammattijärjestäjät löydät täältä. Ammattijärjestäjä pitää langat käsissä koko järjestämisen ajan, pitää huolta että sovitun ajan päättyessä tavarat ovat paikallaan. Tällöin jälkeen ei jää suurta sotkua.

Toimiva arki kotona ADHD:n kanssa

Arki kotona on usein haastavaa. Aivot käyvät koko ajan ylikierroksilla, miettivät tekemättömiä asioita ja lisäksi keksivät koko ajan uutta. Tällöin arkea ja elämää helpottaa paljon, jos kotona on seesteistä, tavaraa sopivasti ja kaikella tavaralla on paikka.

Käytä muistilistoja ja -lappuja. Näin sinun ei tarvitse muistaa kaikkea, koska ne on kirjoitettu ylös.

Tee kaikille tavaroille oma paikka ja opettele ensimmäiseksi palauttamaan tavarat paikalleen. Muista, että uusien tapojen oppimiseen menee aikaa vähintään 3 viikkoa. Jos ote herpaantuu, täytyy vaan aloittaa alusta.

Rutiinit ovat kaiken arjen perusta. ADHD:n kanssa ne ovat entistä tärkeämmät. Vaikka rutiinit tuntuvat tylsiltä, yritä ottaa yksi kerrallaan niitä käyttöön.

Tee perheellesi sopivat rutiinit pyykinpesuun. Ja ennen kaikkea puhtaiden palauttamiseen kaappiin. Lisäksi tiskeihin, siivoukseen ja kaupassa käymisiin. Kirjoita vaikka tehtävät työt kalenteriin. Tällöin et unohda niitä.

Parasta on, jos pystyt jakamaan arjen jonkun kanssa. Kysele puolisolta, mitä hän haluasi tehdä, missä hän voisi auttaa. Meillä isäntä hoitaa tiskikoneen ja imuroinnin. Muistan asiakkailta, että yhdessä paikassa isäntä hoiti pyykit, toisessa imuroinnin. Tällöin itseltä jää yksi stressin aihe pois.

Kannattaa siis tarkkaan miettiä, kuinka paljon tavaraa kotona tarvitset? Tuleeko ikinä toteutettua hyviä ideoita, joita varten säilytät tavaroita? Miltä tuntuisi jos kotona olisi väljää ja tavarat paikallaan?

Jos innostuit raivaamisesta, voit tilata itsellesi ilmaisen Järjestyksen A ja O -Näin pääset raivaamisessa alkuun- oppaan.

Oppaasta saat vinkit, mistä aloittaa sekä vastauksia kohdatessasi luopumisen tuskaa.

Millaisia haasteita sinulla on kotona? Kerro kommenteissa.

Jos kaipaat apua, soita 040 7484735 tai ota yhteyttä.