Käsityö- ja ompelutarvikkeiden järjestys
Minä kudon, ompelen ja askartelen niin kuin hyvin moni muukin.
Tässä kirjoituksessani käyn läpi, miten ammattijärjestäjä selviytyy ja miten sinäkin voit helpottaa asioita kun mietitään ompelutarvikkeiden säilytystä, käytettävyyttä ja järjestystä. Askartelutarvikkeista kun riittää puhumista toiseenkin kertaan.
Aika usein noissa piireissä järjestys on hankala kysymys. Silti ompelu- ja askartelutarvikkeisiin pätee ihan järjestämisen perusasiat.
Omat käsityöharrastukseni sai taas siivet alleen, kun huomasin siinä vaiheessa kun kotiamme on raivauksen myötä helpompi ja nopeampi pitää järjestyksessä, että minullehan jää omaa aikaa. Samoihin aikoihin vanhin lapsemme muutti kotoa ja jätti minulle oman huoneen. Nyt siis on tullut vielä mahdollisuus ommella pienelle lapsenlapsellemme ihan käyttövaatteita, jotka kasvaessa tulee tarpeeseen.
Villasukkia olen kutonut jo pitkään, ne kun tulee ihan muun olemisen ohessa. Mutta onhan sukkalankojakin kertynyt.
Ja loppuhan on historiaa, valtavasti uusia ideoita sekä kyllä, lisääntynyttä harrastustavaraa.
Ihan ensin mieti, missä määrin ompelet ja miksi?
Onko ompelu harrastus, tuleeko sitä tehtyä kerran viikossa vai kerran kuukaudessa? Jos ompeluharrastus on pienimuotoista, kannattaa miettiä minkä verran sille kotoa antaa tilaa.
Sitten on edessä tärkein, päätä, mikä on se tila, jonka annat ompelutarvikkeille.Onko se lipasto, vaatekaappi vai muovilaatikkopino vaatehuoneessa.
Sen
tilan yli ei vaan saa pursuta.
Jos löydät kangaskaupassa ihania uusia kankaita, mieti, että onko kotona vielä ompelemattomia kankaita? Että pitäisikö kuitenkin tehdä niistä ensin, vai ovatko ne kotona olevat sellaisia, että olisiko jollain muulla niille käyttöä, jos ei itseä enää miellytä.
Joka tapauksessa opettele olemaan kriittinen säilyttämillesi tavaroille, kankaille ja langoille.
Täytyykö ostaa aina viimeisen kauden sukkalankoja, vai olisiko aika asettaa lankojen ostokielto siihen asti, että on vanhoja saanut tehtyä?
Samoin kannattaa miettiä, että mihin kaikki valmiit tuotoksen menevät? Tarpeeseen, lahjaksi tai ihan hyväntekeväisyyteen lahjoitettuna. Itse aina joulun aikoihin käyn valmiita sukkia läpi ja lahjoitan ylimääräiset pelastusarmeijalle tai kodittomille.
Jos nyt tuli mieleen, että no, voisihan noita vähän vähentää, että mahtuvat paremmin tai jos materiaalia on kertynyt niin, ettei ikinä saa käytettyä loppuun niin seuraavana onkin ihmettely, että mihin niitä voi tarjota, myyntiin tai lahjoitukseen?
Myyntikanavia löytyy Facebookin ompelu- ja lankaharrastajien myyntiryhmistä, Torissa ja kirpputoreilla. Sekä voi ystäviltä kysellä.
Samoin lahjoituksia voi tehdä edellämainituissa paikoissa. Tai tarjota paikallisille päiväkodeille, perhepäivähoitajille tai nuorten tai vanhemman väen kerhoille.
Sitten kun on selvillä miten paljon on tavaraa ja mihin niiden pitää mahtua, päästään itse säilyttämiseen ja käytettävyyteen.
Itsellä on koneet pöydällä, sen on tietenkin ihanteellinen tilanne. Jos ei ole pöytätilaa säilyttää, tai ompelee keittiössä tai muussa yhteiskäytön pöydällä, tärkeintä on, että koneet ovat säilytyksessä sellaisessa paikassa ja sellaisessa korkeudessa, että ne on helppo ottaa ja palauttaa. Koneet äkkiä painaa paljon ja voi olla hankalaa nostaa huonosta paikasta.
Langat ja kankaat vievät usein paljon tilaa, näissä kannattaa suosia pystyviikkausta. Paras on, jos kankaat ovat materiaalin mukaan järjestelty. Ja läpinäkyvät muovilaatikot ovat hyvä ratkaisu, kankaat pysyvät järjestyksessä, pölyttöminä sekä löytää hyvin helposti etsimänsä.
Sitten on langat, vetoketjut, kuminauhat, napit ja kaikki muu oheistavara.
Näissä hyvä vinkki on hankkia pieniä säilytyslokerikkoja, joista pystyy siirtelemään lokeroita. Niihin sitten tavarat järjestykseen ja taas näkee läpi heti, missä on tarvittava juttu.Yksi suuri haaste on vaatteiden ompelijalle kaavat.
Ensinnäkin, että kuinka paljon säilyttää kaavoja myöhempää käyttöä varten? Sekä sitten niiden saaminen ja säilyttäminen.
Itse olen ostanut muutamia lehtiä, joissa on useampi tarvittava peruskaava. Sen lisäksi olen kirjastosta lainannut lehtiä, joista olen jäljentänyt itselleni kaavat. Kaava"paperina" käytän kertakäyttölakanoita.
Lopulta on paljon kaavoja ja ei oikein tietoa, että mistä mikäkin on ja miten ne järjestää.
Olen havainnut hyväksi säilytettäville kaavoille isot, A4-kokoiset kirjekuoret. Kaavat sisälle, ja lehdestä kopioi ompeluohjeet ja liimaa kuoren päälle.Jos ei pysty kopioimaan, kirjoittaa tarkkaan, mikä kaava ja mistä lehdestä.
Lainalehdestä voi sitten ottaa vaikka kuvan ompeluohjeista.
Nämä sitten lehtikoteloon pystyyn ja järjestykseeen, niin on helppo löytää etsimänsä.
Muista palauttaa!
Sitten kun ompelee ja puuhastelee, täytyy opetella sääntö, että aina käytön jälkeen palauttaa tavarat paikoilleen. Jos ei heti, niin ainakin illan päätteeksi.
Silloin on taas kiva jatkaa myöhemmin ja tavarat löytyy heti.
Samoin jos käy jossain muualla ompelemassa, isot kestokassit ovat hyviä keinoja kuljettaa tavaraa. Ja kun pikkutavarat on muovilokerikoissa, on helppoa ottaa ne matkaan ja tullessa palauttaa paikalleen.
Mitä haasteita sinulle tulee mieleen ompelemisen maailmasta?Kerro alle ja pohditaan niihin ratkaisuja.
Ihania ompeluhetkiä ja onnistumisen iloa!