Mökki. Työleiri vai paikka rauhoittumiseen ja rentoutumiseen kaiken kiireen keskellä?
Näin kevään kynnyksellä on hyvä miettiä omaa suhtautumista mökkeilyyn.
Ottamatta kantaa mökin suurempiin remontteihin tai pihanlaittoon, kannattaa puitteet mökillä olla miellyttävät ja helpot.
Vuoden 2015 lopussa Suomessa oli 501 600 kesämökkiä. Kesämökeistä 411 000 oli yksityisten henkilöiden omistuksessa. Kesämökin omistaviin asuntokuntiin kuului yhteensä lähes 793 000 henkilöä. Asia siis koskettaa montaa onnellista mökinomistajaa.
Yleensä kesämökillä ei ole hirveästi tilaa. Kesämökkien keskikoko 48 neliötä. Suurten, vähintään 60 neliöisten, mökkien osuus kaikista vapaa-ajan asuinrakennuksista oli 24 prosenttia vuonna 2015. Sitä vastoin mökeiltä löytyy yleensä piharakennuksia ja vajoja.
Keskimääräinen matka kodin ja kesämökin välillä oli 91 kilometriä ja mediaani oli 38 kilometriä. Näin ollen puolet mökkimatkoista oli korkeintaan 38 kilometriä.
Kesämökkihän
on tunnetusti paikka, jonne viedään kaikki se ylimääräinen
tavara, jota ei enää kotona tarvitse. Pahimmassa tilanteessa on
ehkä ne koko suvun käytössä olevat yhteismökit, johon jokainen
kiikuttaa jos jonkinlaista tavaraa. Eli
411 000 mökkiä, joista suurin osa on varustettu sillä kotoa
hyljätyllä ylimäärätavaralla, joka "käy hyvin vielä
mökillä".
Omaa mökkiä kannattaa katsella hieman ulkopuolisen silmin.
Ensin voi miettiä, mitä mökillä tekee, mitä haluaa tehdä ja millaiset puitteet tarvitsee haluamaansa toimintaan?
Usein sopiva määrä tavaraa on sama kuin hyvin varustellussa vuokramökissä.
Mökillä yleensä ollaan ulkona, jolloin sisätiloista kannattaa tehdä mahdollisimman toimivat ja helposti siivottavat sekä järjestyksessä pidettävät.
Mistä siis aloittaa?
Keittiössä aloita ensin miettimällä, kuinka paljon mökillä oleskelee ihmisiä ja käy vieraita? Minkä verran on ihmisiä yhtä aikaa. Tästä saa hahmoitettua kuvaa, että minkä verran tarvitaan astioita ja millaisia astioita.
Mökillä oloon kuitenkin kuuluu se, että kun kaikkia mukavuuksia ei usein ole, pitää asioita improvisoida. Esimerkiksi juomat maistuu kupistakin, jos kaikille ei riitä laseja. Suurempiin juhliin tai tapahtumiin mökillekin voi viedä kotoa "laina-astioita" tai vuokrata astioita.
Käy läpi kaikki elintarvikkeet. Joskus mökiltä löytyy hyvin vanhoja mausteita, joiden käyttökin voi olla hankalaa niiden koostumuksen muututtua talven kosteudessa. Sekä ruosteiset peltiset säilytyspurkit joissa on sisällä elintarvikkeita joiden iästä ei edes ole muistikuvaa.
Kylmäsäilytystiloihin ja elintarvikkeiden säilytykseen kannattaa uhrata ajatusta ja aikaa, koska usein mökiltä käydään kaupassa harvoin. Tällöin on hyvä että säilytystilaa löytyy.
Mökkivaatteet ja muut tekstiilit
Tutki, roikkuuko vaatekaapissa valtavat määrät mökkivaatteita, jotka ovat ehkä mukavia päällä? Ehkä hieman pieniä? Mutta joka tapauksessa jos tulee yllätysvieraita niin hieman hävettää. Mieti, miten toimii on oma vaatehuolto mökilläsi.
Jos kuljetat suurimman osan vaatteista mukanasi kotoa, suunnittele se mahdollisimman helpoksi.
Hyvänä vinkkinä on viikata jokaisen vaatteita vaikka omaan muovilaatikkoon. Ne on helppo pinota kuljetukseen ja nostella suoraan kaappiin.
Vaatesäilytystilat on hyvä suunnitella sen mukaan, että jos et pura laukkuja, saat kassit tai laatikot suoraan kaappien hyllyille.
Muuten mökillä säilytettävää vaatevarastoa kannattaa miettiä, että kuinka paljon niitä oikeasti tarvitsee olla. Onko tarpeen vaatiessa mahdollista kuitenkin pestä vaatteita?
Vuodevaatteita ei tarvitse olla kuin vakituisesti mökkeilevälle henkilömäärälle, sekä ehkä muutamat varalla. Jos vieraita saapuu enemmän, on aivan sallittua pyytää vieraita tuomaan petivaatteet, peitot ja pyyhkeet mukanaan.
Varastot ja työkalut
Mökeissä on usein pihavarastoja joissa on tavaraa useiden vuosien ja vuosikymmenten ajalta.
Varastot kannattaa siivota sen mukaan, että kaikelle tarpeelliselle on paikkansa, tarkastaa että työkalut ja koneet ovat käyttökunnossa.
Tarvitaanko mökillä ne kaikki 10 kpl vanhoja ruostuneita kirveitä?
Jätehuolto ja kierrätys
Kun pääsee mökkiä raivaamaan ja järjestelemään, kertyy yleensä paljon ylimääräistä tavaraa ja roskaa.
Ensin kannattaa tutkia, löytyykö mökkipaikkakunnalta tai lähistöltä millaiset kierrätysmahdollisudet. Jos ovat puutteelliset tai hankalat, kannattaa tuoda joka mökkireissulta mahdollisimman paljon tavaraa kotipaikkakunnalle kierrätyspisteisiin.
Muuten perusjätehuollolle täytyy selvittää kunnan mukaan määräykset. Haja-asutusalueella käytännöt ovat erilaisia, kiinteistön haltijan vaihtoehtoina yleensä on tilata kiinteistökohtaisen jäteastioiden tyhjennyksen tai liittyä aluekeräyspisteen käyttäjäksi.
Mökillä on hyvä olla komposti. Elintarvikejätteen kompostoinnin on tapahduttava kannellisessa säiliössä, joka estää haittaeläinten pääsyn kompostoriin.
Mökillä oleilu kannattaa tehdä niin helpoksi ja toimivaksi, että siellä saa ladattua akut arkea varten. Miltä sinun mökilläsi näyttää?
Jos innostuit raivaamisesta, tästä voit tilata itsellesi uutiskirjeen, jossa parin viikon välein hyviä järjestämisvinkkejä. Saat lisäksi heti Järjestyksen A ja O - näin pääset raivauksessa alkuun- oppaan.
Jos mietit, että olisiko sinulle mitään hyötyä ammattijärjestäjän avusta, tutustu 100 hyötyä ammattijärjestäjän avusta -sivuuni. Olisiko jostain hyödystä apua sinunkin arjessasi?
Tilaa itsellesi ammattijärjestäjän apua. Soita heti 040 7484735 tai laita viestiä yhteydenottolomakkeella.