Roskien lajittelu, 5 ammattijärjestäjän vinkkiä kotiisi
Tuntuuko sinusta, että roskakaappi on koko ajan täynnä ja sekaisin? Roskia kertyy kotiin valtavasti ja jätteiden lajittelu ja säilytys vie valtavasti tilaa keittiöistämme.
Samaan aikaan lajittelumahdollisuudet kasvavat, jonka vuoksi tuntuu, että tilaa tarvittaisiin aina vaan enemmän.
Kerron muutamia ammattijärjestäjän vinkkejä helpompaan jätteiden käsittelyyn ja säilyttämiseen kotona. Poimi itsellesi sopivat talteen.
Roskien lajittelu, ammattijärjestäjän vinkkiä kotiisi
Ensimmäinen vinkki. Mieti, että mitä jätteitä teille tulee eniten? Minkä kanssa on eniten ongelmia?
Opettele jo kaupassa välttelemään turhaa roskien kotiin kantamista.
Kaupassa on hyvä olla mukana kestokassit ja kestohedelmäpussit. Tuotteet kannattaa mahdollisuuksien mukaan ostaa isoissa pakkauksissa, esim. jugurtit. Voi miettiä, että haluaako oikeasti tehdä kahvinsa kapselikoneella vai kelpaako tavallinen suodatinkahvi, jonka jätteet pakkausta lukuun ottamatta menee biojätteeksi. Sekä tietoisesti välttää tuotteita, jotka ovat moneen kertaan pakattuja.
Seuraavaksi kun ostokset ovat kotona ja sitä jätettä kuitenkin tulee. Silloin täytyy miettiä, minne niitä vie ja sen mukaan suunnitella toimiva jätejärjestelmä.
Onko mahdollisesti taloyhtiössä millaisia jätteen keräysmahdollisuuksia? Jos taloyhtiössänne kerätään perus sekajäte, kartonki, metalli, lasi ja biojäte, helpottaa se paljon sisällä lajittelua. Tällaisessa tapauksessa et tarvitse näille suurta säilytystilaa, kun joka tapauksessa käyt jätteitä viemässä usein.
Omakotitalossa asuessa viet joka tapauksessa metallin, lasin ja kartongin kauemmas. Tällöin voit miettiä, että keräätkö niitä mahdollisesti eteiseen, autotalliin tai varastoon.
Itse suosittelen tällaisessa tapauksessa sopivaan paikkaan joko koreja tai kestokasseja, jotka otetaan mahdollisimman usein mukaan ja tiputetaan keräyspaikkaan. Tässä on vain mielikuvitus rajana, onko kierrätyskassit kaapissa, hyllyllä tai vaikka kenkäkaapin sisällä?
Seuraavat vinkit ihan fyysiseen jätteiden keräämiseen ja lajitteluun, joka yleensä tapahtuu keittiössä.
Tässä on kuvat meidän keittiömme jätepisteistä.
Eli roskakaapistamme löytyy 4 jäteastiaa, sekajätteelle, kartongille ja pakkausmuoville. Lisäksi yhteen astiaan laitetaan lasit ja metallit sekä reunalla riippuva biojätepussi. Tuohon kerään pienemmät ja silloin tällöin tulevat biojätteet, eli teepussit, talouspaperit sekä kahvinpurut. Pihalla meillä on pikakompostori ja sinne vien ruuanlaiton yhteydessä tulevat suuremmat erät. Pussi on myös ihan avoinna, näin kokemukseni mukaan ei tule hajuhaittojakaan niin äkkiä.
Näiden lisäksi minulla on sivulaatikossa paperinkeräys. Oikea paperin säilytys/keräys on meillä eteisen kaapissa olevassa laatikossa, mutta olen huomannut, että keittiössä tulee jonkun verran paperia. Esim. kuitit yleensä päätyvät keittiöön, kuten vanhat kauppalaputkin. Kun pakkauksia lajittelee niin sisällä olevat paperit jäävät herkästi keittiöön. On siis helpompi kerätä jätettä siellä missä sitä syntyy.
Työhuoneestani ole poistanut roskiksen. Näin joudun viemään roskat sieltä keittiöön ja ne tulee lajiteltua oikein. Muuten herkästi tulee vaan laitettua samaan roskikseen kaikki.
Neljäntenä tehokkain vinkki jätepaperin käsittelyyn
Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa postilaatikkoon laitettavasta Ei mainoksia-tarrasta. Tarjoukset joka tapauksessa löytyy myös netistä sähköisinä versioina. Lisäksi mainokset saavat yleensä sinulle ostamisen halun, vaikka et muuten tavaraa tarvitsekaan.
Meillä on paperijätteen määrä mainosten kieltämisen jälkeen laskenut ainakin 1/10 osaan. Vaikkakin sisältää myös tutuilta kulkeutuneita lehtiä.
Viimeisenä muut taloudesta lähtevät kierrätystavarat
Tämän kaiken lisäksi taloudessa kertyy pulloja, paristoja, lamppuja sekä erinäinen määrä kaikennäköistä poiskuljetettavaa. Näille voi tehdä vaikka eteiseen tai kodinhoitohuoneeseen paikan ja nimetyt keräysastiat.
Ja parhaana vinkkinä taas viedä mahdollisimman usein nämäkin pois.
Sitten on vielä ei jätteet, mutta pois vietävät tavarat. On purkkeja ja tavaroita, jotka ovat matkalla omiin koteihinsa. Ystäville ja sukulaisille. Nämä on hyvä säilyttää tietyssä paikassa, eteisen hattuhyllyllä tai tietyssä kaapissa. Aina kun käy vieraita, on helppo katsoa, että oliko tässä paikassa jotain vieraille kuuluvaa.
Lisäksi on tavaroita lahjoitukseen tai kierrätykseen. Niille kannattaa antaa tietty tila ja tilan täytyttyä viedä sitten ne pois. Mutta tärkeintä siis on, etteivät ne tavarat ajelehdi ympäriinsä.
Jos harrastat tavaroiden myyntiä tai keräät kirpputorille myytäviä tavaroita, tee niille selkeä paikka. Ja vie tai laita herkästi myyntiin, ettei tavaran määrä kasva valtavaksi.
Mitä vinkkejä sinulla on jätteiden vähentämiseen? Missä sinä säilytät kierrätykseen lähteviä tavaroita? Kommentoi alhaalla