Valokuvat järjestykseen
Miten sinulla on valokuvat järjestetty, vai onko ollenkaan?
Olen aiemmin kirjoittanut digivalokuvien järjestämisestä sekä siitä, että miten niiden käsittelyssä kannattaa olla säännöllinen. Voit lukea asiasta lisää täältä.
Suuri osa kuvista on siirtynyt digitaaliseen muotoon, mutta monella on silti paljon paperivalokuvia, kansioissa sekä sitten iloisesti irrallaan.
Marie Kondo kirjassaan käskee käymään valokuvat läpi viimeiseksi ja irrottamaan kaikki kuvat kansiosta. Sen jälkeen ne tulisi katsella yksitellen sekä laittaa kaikki yhdentekevät kuvat pois.
Itse ajattelen, että valokuvien järjestäminen on harvoin se ensimmäinen tehtävä tavaroiden raivaamisessa, mutta sekin kuitenkin on kuitenkin jossain vaiheessa edessä. Jos kuvat ovat kansiossa ja jos ne on liimattu niin anna niiden siellä ollakin. Irti repimistä ei kannata missään tapauksessa harrastaa.
Jos kuvat on kansiosta irrotettavissa, on niiden käsittely kyllä helpompaa irrallisina.
Pääkohdat valokuvien käsittelyssä on kuitenkin
Kokoa kaikki kuvat yhteen paikkaan
Kun muuten käyt tavaroitasi läpi, kerää kaikki vastaan tulevat kuvat yhteen laatikkoon tai hyllylle. Sitten kun tartut kuviin, ne on kaikki tallessa. Suosittelen irtokuvia säilyttämään valokuvalaatikossa, jollain tapaa lajiteltuna.
Mieti, miten haluat säilyttää, ja mikä tapa sopii sinulle
Mieti, mikä on sinun juttusi? Haluatko säilyttää kuvat kansioissa tai laatikossa, aikajärjestyksessä vai jossain muussa järjestyksessä. Pääasia on, että et tee asiasta liian vaikeaa. Tyydy siihen, että kuvat ovat sellaisessa loogisessa järjestyksessä, että sinun on itse helppoa niitä selailla ja löytää suurin piirtein etsimäsi kuvat.
Katsele kuvia kriittisesti
Onko sinulla lapsesi tai sinun syntymäpäiväjuhlistasi kynttilän puhaltamisesta 15 kuvaa? Muistatko tapahtuman vaikka vain yhdestä kuvasta? Minun mieheltäni löytyi 8 kuvaa lapsena mökillä saavista istumasta. Kuvat olivat miltei identtisiä, aivan peräkkäin otettuja. Siinä huomasi sen, että aivan turhaan on säilytetty 40 vuotta 8 kuvaa, kun se yksikin riitti hetken ikuistamaan.
Säilytätkö maisemakuvia, joista ei ole mitään hajua, mistä ne on? Ellei kuva ole todella kaunis, onko se sittenkään säilyttämisen arvoinen.
Toisena selvänä poislaittamisen paikkana on tärähtäneet ja ihan selkeästi epäonnistuneet kuvat.
Ja viimeisenä kriittisen katselun kohteena ovat kuvat, joista ei itselle jää hyvä mieli. Tai kuvat, jotka muistuttavat jostain ikävästä. Olen aikaisemmin kirjoittanut aiheesta, miksi säilyttää tavaroita, joista tulee paha mieli. Sitä ajatusta voi käyttää näihin kuviin.
Järjestä haluamaasi tapaan
Usein jos kuvia on paljon, jonkunnäköinen aikajärjestys on hyvä. Edes jotenkin suunnilleen vuosien tai vuosikymmenten mukaan.
Muista merkata valokuvia, jos haluat niillä olevan myöhemminkin merkitystä
Kirjoitin aiemmin muistotavaroista täällä, ja tärkeintä kuitenkin on
"Tärkeisiin muistoihin kannattaa kirjata tarinaa ylös. Joko tavaraan tai sitten vanhoihin kuviin, että ketä kuvassa on. Ilman tarinaa muistolla ei ole mitään merkitystä."
Onko sinulla kuvat käyty läpi? Kerro kommenteissa