Voiko kotia ylijärjestää, mikä on kodin järjestämisen tarkoitus?

10.05.2024

Nykyään mediassa on paljon esillä kodin ja tavaroiden raivaaminen sekä järjestäminen. Tavaroiden järjestämisestä ja säilyttämisestä on tullut uusi trendi.

Somesta löytyy lukemattomia kuvia ja videoita pystyviikatuista ja värijärjestetyistä tavaroista. Jääkaapissa voi siirtää kaikki ostamasi tavarat juustoja ja leikkeleitä myöden samanlaisiin säilytysrasioihin. Olen jopa nähnyt, että maidot ja mehut voi siirtää pulloihin.

Lasten leluissa näkee paljon ylijärjestämistä. Legot lajitellaan väreittäin ja lelut ovat tiukasti järjestetty samanlaisiin koreihin.

Tällä saadaan aikaan hyvinkin harmoninen koti. Koti, jollaista on kiva esitellä muille.

Tällaisen kodin ylläpitämiseen saa käytettyä paljon rahaa sekä energiaa. Ruokatarvikkeiden uudelleen pakkaaminen kotona tuottaa valtavan määrän ylimääräistä tiskiä. Lasten lelujen turha järjestäminen saa aikaan sen, että ei niillä leluilla halua leikkiäkään, jos pois siivoaminen lähentelee rakettitiedettä.

Mikä on oikeasti kodin järjestämisen tarkoitus?

Syy miksi olen itse päätynyt ammattijärjestäjäksi on se, että haluan auttaa ihmisiä ja opettaa heidät näkemään, mikä on elämässä oikeasti tärkeää. Mielestäni tavoitteena kodin järjestämisessä on vapauttaa aikaa pois siitä tavaroiden pyörittelystä. Kodin, jossa on sopivasti tavaraa neliöihin nähden siivoamiseen ei mene niin paljon aikaa. Tai silloin on mahdollisuus jopa tilata itselle siivooja kotiin. Ja kodissa, jossa on tilaa niille itselle tärkeille ja rakkaille tavaroille helppo asua.

Usein järjestäminen voi myös jäädä vähän "päälle". Etsitään koko ajan uusia ideoita ja vinkkejä, miten saadaan koti enemmän järjestykseen. Vaikka usein nämä ylijärjestämiseen liittyvät asiat teettävät enemmän työtä ja lisäävät kodin tavaramäärää.

Tosiasia on, että kodin raivaaminen on hyvin pitkäaikainen asia. Ajan ja vuosien kuluessa muuttuu usein tarpeet ja kodin käyttäjät. Tärkeintä kuitenkin on, että se koti palvelee siellä sillä hetkellä asuvia.

Kuulin jostain Marie Kondon joskus kertoneen seuraavan viisauden;

Karsiminen ei saa puutarhaa kukoistamaan, täytyy myös istuttaa.

Mielestäni tämä on hyvin kuvaava ajatus. Kodin järjestämisessä tämä tarkoittaa, että kotia järjestämällä saat aikaa niitä kukoistamiseen tarvittavia asioita varten.

Mieti että haluatko enemmän viettää aikaa rakkaiden ja ystävien kanssa. Haluatko viimein aloittaa pitkään haaveena olleen harrastuksen? Mikä on se asia, joka saa arkesi kukoistamaan?